GK Storefront - шаблон joomla Скрипты

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ,

ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Ευχόμαστε να μη σας τύχει ποτέ, ωστόσο κάθε οδηγός είναι εκτεθειμένος σε πολλούς κινδύνους και κάποια στιγμή στατιστικά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει κάποιο τροχαίο ατύχημα, από ένα απλό γδάρσιμο, μέχρι κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Καλό είναι λοιπόν να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πως πρέπει να συμπεριφερθούμε σε περιπτώσεις όπως οι παρακάτω:

1.     Τι κάνουμε σε ένα τροχαίο ατύχημα;

2.     Τι ορίζει ο Κ.Ο.Κ. για τα τροχαία ατυχήματα;

3.     Τι αποδεικτικά στοιχεία μπορεί να χρειαστούν σε ένα τροχαίο ατύχημα;

4.     Πως ενημερώνεται η ασφαλιστική εταιρία;

5.     Ποια είναι η δράση του πραγματογνώμονα;

6.     Σε τι χρειάζεται η φιλική δήλωση ατυχήματος;

7.     Τι κάνουμε σε τροχαίο ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα;

8.     Τι κάνουμε σε τροχαίο ατύχημα με αλλοδαπό όχημα;

9.     Τι κάνουμε σε τροχαίο ατύχημα στο εξωτερικό;

 

Τι κάνουμε σε ένα τροχαίο ατύχημα;

 • Βοηθήστε τους συνανθρώπους και την Τροχαία στο έργο της. Κρατήστε τα στοιχεία ταυτότητας αυτοπτών μαρτύρων, ή οποιαδήποτε στοιχεία μπορείτε όσων εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος (φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριθμό κυκλοφορίας, τύπο και χρώμα οχήματος κ.α.).
 • Αν τύχει και εμπλακείτε ή είστε μάρτυρας τροχαίου ατυχήματος, κρατήστε την ψυχραιμία σας, σκεφθείτε καθαρά και μην προβείτε σε ηρωισμούς, διότι μπορεί να επιδεινώσετε μία ήδη κακή κατάσταση. Μην παρεκτρέπεστε με φωνές, ύβρεις ή χειροδικίες, διότι θα υποστείτε τις συνέπειες του Νόμου (η εξύβριση είναι ποινικό αδίκημα!).
 • Προειδοποιήστε τους υπόλοιπους οδηγούς που πλησιάζουν ότι έγινε ατύχημα.
 • Ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα (alarm) και τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνο σε αρκετή απόσταση από τον τόπο του ατυχήματος: εάν υπάρχει στροφή τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνο πριν από την στροφή 15m εντός πόλεως και  περίπου 50m εάν είστε στην εθνική οδό.
 • Στείλτε κάποιον να προειδοποιεί τα διερχόμενα αυτοκίνητα για τον κίνδυνο και να τους κάνει σήμα να ελαττώσουν ταχύτητα. Σε καμιά περίπτωση μην εγκαταλείψετε το όχημά σας χωρίς να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα, διότι μπορεί να σταθείτε η αιτία για ένα καινούργιο ατύχημα.

 • Αναλάβετε τη φροντίδα των τραυματιών και δώστε τους τις πρώτες βοήθειες. Ειδοποιήστε σε κάθε περίπτωση την Τροχαία και αν χρειάζεται το ΕΚΑΒ. Κανείς δεν απαιτεί από εσάς να παρέχετε τη βοήθεια που θα προσέφερε ένας επαγγελματίας γιατρός, τις πρώτες βοήθειες όμως καλό είναι να τις γνωρίζουν όλοι όσοι οδηγούν αυτοκίνητο. Θυμηθείτε ότι δεν μετακινούμε τον βαριά τραυματισμένο και δεν βγάζουμε το κράνος από τον επιβαίνοντα δικύκλου. Η παρέμβασή μας δεν πρέπει να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Δηλαδή ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ εκτός αν η ζωή του είναι σε άμεσο κίνδυνο στο σημείο πού βρίσκεται. Στην περίπτωση αυτή ο καλύτερος τρόπος να τον μετακινήσετε είναι τον πιάσετε από τις μασχάλες ενώ συγχρόνως «κλειδώνετε» το κεφάλι του ανάμεσα από τα μπράτσα σας και τον τραβάτε οπισθοχωρώντας σε ευθεία γραμμή, προς ασφαλές σημείο.
 • Μείνετε στον τόπο του ατυχήματος μέχρι να επιληφθεί η Τροχαία. Θυμηθείτε επίσης να καταγράψετε τα στοιχεία ταυτότητας του τραυματία και το νοσοκομείο που μεταφέρθηκε, διότι θα σας ζητηθούν από την ασφαλιστική σας εταιρία.
 • Σε περίπτωση που χτυπήσετε κάποιον και τον αφήσετε αβοήθητο έχετε ποινικές κυρώσεις.

Τι ορίζει ο Κ.Ο.Κ.

Αν συμβεί ένα οδικό τροχαίο ατύχημα ο οδηγός που εμπλέκεται σε αυτό θα πρέπει:

- Να σταματήσει αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία.

- Να λάβει μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας και να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.

- Να ανταλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς και κάθε χρήσιμη πληροφορία.

- Σε περίπτωση μόνο υλικών ζημιών και όταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσει για όλες τις σχετικές πληροφορίες, με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος.

Αν από το τροχαίο ατύχημα προκλήθηκε θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός και οποιοσδήποτε άλλος που ενεπλάκη θα πρέπει:

-  Να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες.

- Να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος, έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές.

- Να εμποδίσει οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.α) στον τόπο του ατυχήματος, που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.

Καλέστε τη Φροντίδα Ατυχήματος της ασφαλιστικής σας εταιρίας. Με ένα απλό τηλεφώνημα ένας ειδικός συνεργάτης θα βρίσκεται δίπλα σας, για να σας προσφέρει τις υπηρεσίες του και να σας βοηθήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, όπως:

* Να καλέσει την Τροχαία.

* Να καταγράψει τα στοιχεία των εμπλεκομένων οδηγών, τυχόν μαρτύρων, τις συνθήκες του ατυχήματος και τη σήμανση των οδών.

*  Να φωτογραφήσει τις ζημίες των εμπλεκομένων οχημάτων και να κάνει την ακριβή περιγραφή τους.

* Να σας βοηθήσει να συμπληρώσετε τη δήλωση ατυχήματος ή το έντυπο του φιλικού διακανονισμού.

* Να αναλάβει να στείλει όλα τα συγκεντρωμένα στοιχεία όπως τη δήλωση ατυχήματος, το έντυπο του φιλικού διακανονισμού, τις φωτογραφίες κ.τ.λ. στην ασφαλιστική σας εταιρία.

*  Εάν σας ζητηθεί να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση, πριν καταφθάσει η Φροντίδα Ατυχήματος, δεν το κάνετε πριν επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τον ασφαλιστή σας. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υποχρεώνεστε από τον Νόμο να υπογράψετε τέτοιου είδους δήλωση.

Επίσης, η Φροντίδα Ατυχήματος προσφέρει επιπλέον και τις παρακάτω παροχές:

- Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η επικοινωνία του ασφαλιζομένου με τους συγγενείς του για θέματα επείγουσας ανάγκης, η εταιρία αναλαμβάνει 24ωρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο να μεταβιβάζει τα μηνύματα σας προς τον προορισμό τους.

- Σε περίπτωση που δεν καλέσετε τη Φροντίδα Ατυχήματος στον τόπο ατυχήματος, η εταιρία αναλαμβάνει τη φωτογράφηση, τη συμπλήρωση και την παραλαβή της δήλωσης ατυχήματος στο χώρο όπου βρίσκεται το όχημα (συνεργείο ή κατοικία), κατόπιν συνεννόησης με τον ασφαλιζόμενο.

 

Τροχαία

 • Δεν είστε υποχρεωμένοι να καλέσετε την Τροχαία. Αποφασίστε μαζί με τον/τους άλλον/ους εμπλεκόμενους οδηγούς. Η δική μας σύσταση: Καλέστε σε κάθε περίπτωση την Τροχαία ή την Αστυνομία, ειδικά όταν υπάρχουν τραυματίες, όταν το κόστος των υλικών ζημιών είναι μεγάλο ή όταν νομίζετε πως θα έχετε προβλήματα με τον άλλο εμπλεκόμενο ή τους άλλους εμπλεκόμενους οδηγούς (π.χ. πιστεύετε πως ο άλλος οδηγός είναι μεθυσμένος ή δεν έχει δίπλωμα οδήγησης, κ.ά.). Όταν έρθει η Τροχαία μην ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμο των αστυνομικών, το αστυνομικό τμήμα στο οποίο ανήκουν, για ενδεχόμενες ερωτήσεις και στοιχεία που ίσως προκύψουν αργότερα.
 • Επιβεβαιώστε τα εμπλεκόμενα οχήματα και οδηγούς.
 • Σε καμία περίπτωση μην αποχωρείτε από τον τόπο του ατυχήματος, χωρίς να έχετε έγγραφη επιβεβαίωση της εμπλοκής του άλλου οχήματος και του οδηγού του - έστω και σε ένα απλό φύλλο χαρτί.

Αποδεικτικά στοιχεία

- Σας συνιστούμε να έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο με φωτογραφική μηχανή, ούτως ώστε να φωτογραφίσετε τον τόπο του ατυχήματος . Καλό είναι να φωτογραφήσετε από όλες τις πλευρές του/των οχήματος/των. Επίσης, θα πρέπει να φωτογραφήσετε τη σήμανση του δρόμου, (π.χ. αν υπάρχει πινακίδα stop, αν γίνονται έργα επί της (εθνικής) οδού και γενικότερα κάθε είδους σήμανση).

- Επικοινωνήστε άμεσα με την ασφαλιστική σας εταιρία ώστε να σας ενημερώσουν για τον τρόπο παραλαβής από αυτούς των φωτογραφιών.( e-mail, mms, cd).

- Εάν εμπλακείτε σε ατύχημα που οφείλεται σε βλάβη του δρόμου (λακκούβες, κακοτεχνίες, έργα επί της οδού κ.λ.π.) καλέστε αμέσως την Αστυνομία για να καταγράψει το συμβάν και ζητήστε να καταγράψει και την υπάρχουσα ή όχι σήμανση των εκτελούντων έργων. Στη συνέχεια παραδώστε  αντίγραφο του δελτίου συμβάντος στον δικηγόρο, για να ενεργήσει ανάλογα, εναντίον του Δημοσίου (εθνικό δίκτυο), εναντίον της Νομαρχίας (επαρχιακό δίκτυο) και εναντίον του εργολάβου (εκτελούμενα έργα), προκειμένου να υπάρξει δικαστική απόφαση για την αποζημίωσή σας. Σημειωτέον ότι η Τροχαία, αν υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές, συντάσσει ένα απλό δελτίο συμβάντος με ελάχιστες πληροφορίες. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιμείνουμε να καταγραφούν πρόσθετες χρήσιμες λεπτομέρειες, όπως π.χ. οι πινακίδες σήμανσης, η λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, η ύπαρξη παρανόμως παρκαρισμένων οχημάτων που περιορίζουν την ορατότητα ή εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία. Αν υπάρχουν τραυματισμοί, θα πρέπει να δηλωθούν άμεσα, ακόμη και αν είναι ελαφροί.